Nieuws

Impact opkomst Business Intelligence voor Business Controllers

We kunnen er tegenwoordig niet meer om heen. Steeds meer organisaties zien de voordelen van Business Intelligence (BI) tools zoals Power BI, Tableau, Qlik Sense en nog vele andere.

Wat betekent dit voor de financiële afdeling?

Zoals altijd begint het aan de basis. Dit betekent allereerst dat de financiële afdeling in moet control zijn over processen. Verder is het belangrijk dat er eenduidige definities zijn zodat iedereen dezelfde taal spreekt. Bijvoorbeeld over headcount of FTE’s; wat wordt hieronder verstaan? Tot slot moet de visie, bedrijfsdoelstellingen en de daaraan gekoppelde KPI’s helder zijn.

Wellicht dat je nu denkt: “Daar is niks nieuws aan”. Dat klopt inderdaad! Toch merken wij in onze gesprekken met Finance managers dat dit niet altijd meer even scherp staat.

Zodra de basis op orde is, kan de BI consultant met het ‘echte werk’ beginnen: het bouwen van het datawarehouse en dashboards.

Rapportages kunnen nu, desgewenst, real-time en organisatiebreed beschikbaar komen.

Controllers hoeven vervolgens hun tijd niet meer te steken in het verzamelen en controleren van data en het opstellen van rapportages. In plaats hiervan kunnen ze de dashboards analyseren en bespreken met hun business partners.

Let er wel op dat je niet verdwaalt in de grote hoeveelheid data die beschikbaar is. Zorg ervoor dat je gefocust blijft op de visie van jouw bedrijf en de indicatoren die daar betrekking op hebben EN de besluiten die de organisatie moet nemen.

Er wordt tijd gewonnen omdat rapportages beschikbaar zijn. Hierdoor is er tijd beschikbaar voor andere werkzaamheden. Het evalueren van de KPI’s met de betrokkenen is onderdeel van het takenpakket van de Business Controller. Er was echter vaak te weinig tijd en informatie beschikbaar voor het ondersteunen bij het nemen van beslissingen en het uitwerken van diverse scenario’s. De vraag hiernaar is in de afgelopen maanden, mede door de onzekerheid als gevolg van de Covid-maatregelen, sterk toegenomen en van grote toegevoegde waarde gebleken. Een snelle besluitvorming maakt ondernemingen effectief en succesvol.

Dus waar de controller voorheen veel tijd bezig was met het verzamelen en controleren van informatie en het opstellen van rapportages, is hij veel meer actiever met het omzetten van de juiste gegevens in toekomstgerichte informatie.

Deze verandering gaat niet vanzelf. De interimmers van Syngo kunnen hierbij ondersteunen. Of het nu gaat om het samenstellen en visualiseren van dashboards, het coachen van Business Controllers op weg naar business partnering  of welke uitdaging er ook maar speelt binnen uw financiële afdeling. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact op en wij komen bij u langs voor een gesprek om uw uitdaging scherp in beeld te krijgen. Vanuit ons uitgebreide netwerk aan interim-professionals zorgen wij een gedegen sparringspartner op elke vraag binnen Finance.

syngobeheerImpact opkomst Business Intelligence voor Business Controllers