Nieuws

Cashflow-Is jouw cash al king?

‘Cash is king’ wordt er vaak gezegd. Inderdaad is het belang van goed cashmanagement groot zoals vaak duidelijk wordt gemaakt. Zeker nu in de periode waar bedrijven hun heil moeten zoeken om de coronacrisis te kunnen overleven is het hebben van cash cruciaal!

Het optimaliseren van werkkapitaal en het managen van cash zijn taken die behoren tot de discipline van Corporate Treasury. Niet elk bedrijf heeft een eigen treasury afdeling met een eigen Treasurer. Treasury taken heeft echter elk bedrijf!

Waar haal je de cash vandaan en hoe zorg je ervoor dat dit proces goed wordt gemanaged? Hier geven wij 8 tips & tricks die wij hebben gekregen vanuit ons netwerk van ervaren freelance finance professionals:

1. Inzicht in geldstromen

Inzicht in de inkomsten en uitgaven van jouw onderneming is key voor goede cashmanagement. Hoe komt er geld binnen en hoe verlaat het jouw bedrijf? Wanneer je inzicht hebt in al je geldstromen kun je verbeteringen gaan doorvoeren. Goed cashmanagement verhoogt het rendement op jouw geïnvesteerde vermogen, doordat de winstgevendheid wordt verhoogd en het geïnvesteerde vermogen verlaagd: meer geld met minder middelen.

2. Liquiditeitsplanning

Het verbeteren van jouw cashmanagement is niet alleen afhankelijk van het inzicht dat je op dit moment hebt van je huidige in- en uitgaande geldstromen. Ook de inkomsten en uitgaven voor de toekomst zijn hierbij van belang. Een goed liquiditeitsplanning kan hier bij helpen.

3. Toets liquiditeitsscenario’s

Voor het toetsen van de verschillende liquiditeitssenario’s is het van belang jouw uitgaven per maand/kwartaal af te zetten tegen de verwachte inkomsten van die maand of dat kwartaal. Bedenk daarom zowel positieve als negatieve scenario’s. Zorg ervoor dat je de scenario’s doorlopend aanpast, dan heb je altijd actuele informatie bij de hand.

4. Order-to-Cash

Het doel is natuurlijk om het best mogelijke liquiditeitsscenario te verwezenlijken. Zorg ervoor dat je maatregelen neemt die zorgen voor het verbeteren van het order-to-cash proces. Zo kun je alle stappen van verkoop tot betaling optimaliseren en automatiseren. Centraal daarin staat een klantgerichte en inzichtelijke benadering van debiteuren.

5. Purchase-to-Pay

Ook moet er natuurlijk gedacht worden aan de uitgaande geldstromen. Aan het Purchase-to-pay proces gaan veel stappen vooraf, zoals ‘sourcing’ en ‘contracting’; leveranciers selecteren, benaderen en contracten mee afsluiten. Een goede inkoopstrategie is één. Ook moeten nog goede operationele maatregelen volgen die variëren van het afdwingen van betere inkoopcondities tot het automatisch verwerken van binnenkomende facturen.

6. Forecasts-to-Deliver-proces

Hoge voorraden leggen beslag op het vermogen van het bedrijf, dit kan ervoor zorgen dat de omloopsnelheid van het vermogen omlaag gaat. Hierdoor staat het geld soms onnodig vast in plaats van dat het nuttig kan worden ingezet.

7. Kies de juiste Financieringsstructuur

Wanneer er meer geld in de onderneming is gestoomd dan er is uitgegeven, zorgt dit ervoor dat er investeringen kunnen worden gefinancierd. Hierdoor komt de investeringskasstroom op gang. Hoe beter het cashmanagement is, hoe meer er beschikbaar is om te investeren! Deze uitgaande kasstroom kan al dan niet worden aangevuld met nieuwe kapitaalstortingen van aandeelhouders en leningen van banken en andere verschaffers van vreemd vermogen. Ook deze investeringskasstroom en financieringskasstroom lenen zich vaak voor verbeteringen.

8. Een cash gerichte cultuur

De verbeteringen op het gebied van cashmanagement zijn gebaat bij een cash gerichte cultuur in het bedrijf. Maar toch zien we vaak dat bedrijven gericht zijn op omzet- en winstdoelstellingen, en komt cashmanagement op de tweede plaats. Zorg ervoor dat de cash voor je gaat werken en verbind dit met de cultuur in jouw bedrijf!

Heeft jouw bedrijf niet de know how of tijd om jouw cashmanagement te optimaliseren?

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij bespreken graag de mogelijkheden. Onze professionals nemen jou werk uit handen en zorgen daarmee voor een betere cashflow en een beheersbaar proces binnen uw bedrijf. Met onze ervaring op het gebied van cashmanagement gaan wij voor het hoogst haalbare.

Je kunt hierbij denken aan:

  • het opzetten van een liquiditeitsplanning of cash flow forecast
  • een heroriëntatie op de inkoopstrategie
  • een optimale inrichting van uw cash management
  • het opstellen van een valutabeleid
  • het opzetten en/of herpositioneren van de afdeling (cash-  en) credit management

Renato Ars, April 2020

Wil je graag meer weten? Neem dan contact met ons op!

Nicole Timmermans & Bart van Woerkum
info@syngo.nl
+31 (0)40-8512158

syngobeheerCashflow-Is jouw cash al king?

Related Posts